Recenze: Harry Potter a Princ dvojí krve

Název: Princ dvojí krve
Autorka: J.K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 538
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2005


Harryho šestý školní rok na Škole čar a kouzel v Bradavicích je pokažen válkou mezi Voldemortovými přívrženci a stoupenci dobra, v níž náš hrdina s jizvou ve tvaru blesku na čele buď vyhraje, nebo zemře. Profesor Brumbál ho zasvětí do temné minulosti Toma Raddlea a přitom poodhalí příčinu Voldemortovy nesmrtelnosti. Když Harry objeví starou a počmáranou učebnici lektvarů patřící tajemnému Princi Dvojí Krve, spoléhá se na kouzla z ní i přes Hermionino varování stále víc. Válka mezitím zasahuje i do domácnosti Harryho spolužáků v té nejnepředstavitelnější podobě a začátek konce se blíží...

Předposlední setkání s Harry Potterem a jeho přáteli v Bradavicích si není možné nechat ujít. Harry ušel dlouhou cestu a v morku kostí cítí, že se blíží konec. Běžné problémy, maličkosti běžného života jsou ve srovnání s Voldemortovou hrozbou prakticky nedůležité. Ale přesto tu jsou a žáci Bradavic si je prostě užívají. Do popředí se dere, pro příběh zatím, ne zcela typická láska, na které se staví nové a ještě silnější vztahy.

Princ dvojí krve se pro mě stal zatím mým nejoblíbenějším dílem celé série. Nevytkla bych mu vůbec nic. Skvělá hlavní zápletka, která se vyvíjí a graduje. Vedlejší příběhy knihu skvěle obohacují a odlehčují nevyhnutelné. Knihou prostupuje napětí, které se mísí s temnotou a strachem. Dočkáme se akce, ale užijeme si i poklidné chvíle. S hlavními hrdiny se zasmějeme a dostaneme se i do problémů. A nakonec nás čeká i plno zvratů a překvapivých momentů, takových momentů, který vám vyrazí i dech.

Budu se opakovat, když řeknu, že má Rowling v rukávu ještě pár es. Neustále nás překvapuje svojí představivostí, dodává čtenáři nové informace o Bradavicích a kouzelnickém světě.
Oproti Fénixově řádu, který mě zas tak nenadchl, jsem uvítala, že se autorka dost zaměřila i na Rona a Hermionu a upustila od věčně podrážděného Harryho.
Všichni víme, kdo je to Voldemort, co udělal, kým byl a jakou má spojitost s Harrym. Ale Princ dvojí krve nám nabízí možnost podívat se ještě hlouběji do Voldemortova života. A nejen do jeho. Plus má u mě i Brumbál, který se v příběhu konečně vyskytoval často a stal se tak plnohodnotnou postavou.


V minulém díle jsem Harryho opravdu nemohla vystát. Byl melancholický, věčně nabručený a vše se vyléval a přenášel na svoje přátele. Jsem ráda, že se této náladovosti autorka nedržela. I když na Harryho čekalo bezprostřední nebezpečí, byl uvolněný a přátelský. Na druhou stanu byl i ostražitý a nic neponechal náhodě.

Hermiona byla vždy má oblíbenkyně a tak tomu je i doposud. Je to milá, bystrá a inteligentní dívka. Je pravda, že někdy by mohla ve své horlivosti ubrat, ale to by pak nebyla ona. Co mi také přišlo po chuti, bylo věčné hašteření a drobné hádky s Ronem. A Princ dvojí krve mi ukázal, že i někdo jako Hermiona, dokáže být malicherný.

Rona jsem si nikdy nedokázala pořádně oblíbit a pochybuji, že k tomu dojde. Ani pořádně nedokážu vysvětlit, čím to je. Někdy se chová sobecky. Nedívá se kolem a nepřemýšlí, co řekne, a když už to řekne, tak nedomýšlí důsledky. Velmi snadno dokáže ublížit lidem. A je opravdu neuvěřitelným způsobem tvrdohlavý.

O nové postavy opět není nouze, takový Horácio Křiklan, to je postavička sama o sobě. Nemohu říct, že by mi jeho postava přirostla k srdci, ale byl zajímavý a hezky oživil stereotyp v Bradavicích.


Princ dvojí krve je skvělé pokračování stejně skvělé série. Pohádkový příběh, který se postupně hali do temnoty pokračuje a graduje. Napětí, akce, překvapení. To vše v knize čeká pouze na to, až ji otevřete. Zaručeně se nebudete nudit, protože nebudete mít čas. Příběh vás strhne a pustí vás až na samém konci, kdy budete hned sahat po posledním dílu.
Za mě Prince dvojí krve určitě doporučuji. Je to jeden z nejlepších dílů celé série a opravdu hodně věcí objasňuje.

5/5




Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.