Recenze - Nové Pompeje

Název: Nové Pompeje
Autor: Daniel Godfrey
Série: Nové Pompeje
Díl: 1.
Počet stran: 472
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Omega 

Nové Pompeje byly vydány v roce 2016 a dá se říct, že autor ani nedoufal, že by se jeho příběh někdy mohl dostat do rukou čtenářů. Neměl agenta, ani nakladatelství a v době, kdy někdo projevil zájem, dávno pracoval na něčem jiném. Daniel Godfrey dokonce ani nezamýšlel, že by Nové Pompeje mohly být sérií, a nyní čeká na vydání druhého dílu. Jak si tento novopečený autor poradil s tematikou cestování v čase, konspiračními teoriemi a přítomností, do které je vpletena minulost?

Téma cestování v čase dnes v knihách není nic překvapujícího. Nicméně Daniel Godfrey zvolil poněkud odlišnou metodu tohoto druhu cestování. Skrze organizaci NovusPart přenáší lidi z doby před určitou ničivou katastrofou jako je pád letadla či výbuch sopky. Háček je však v tom, že tento druh cestování v čase je poněkud omezený, protože je pouze jednosměrný. A pak vyvstává jeden problém, co dělat s lidmi, kteří žili v roce 79 našeho letopočtu? Autor nabízí hned jednu jasnou odpověď - postavit jim Nové Pompeje daleko od ostatních lidí, daleko od pravdy. Může tohle ale fungovat? To postupně zjišťuje Nick, kterého si NovusPart najala jako historika. 

Autor na stránkách svého příběhu rozehrává hned dvě dějové linky, tyto linky jsou typické svojí odlišností. Na jedné straně je tu Nick, který nadevše miluje a studuje historii. Na druhé straně dívka Kirsten, která je pravděpodobně mrtvá. Souvislost ze začátku rozhodně spatřovat nelze, ale jak se příběh odvíjí, obě linky se postupně prolínají a prohlubují. 
Koncept příběhu je rozhodně zajímavý a originální, tento nápad by chtěl však ještě rozpracovat, protože ve formě, v jaké nám jej autor podal, působí poněkud lacině a nedotaženě. Chtělo by to postavit pořádné základy, promyslet závěr, doklepnout dějové linky, pohrát si s hlavními hrdiny, a na tom zkrátka stavět.

Příběh je postavený na minulosti i budoucnosti, časových osách, pravidlech tohoto způsobu cestování, která mohou nejednomu zamotat hlavu. Samozřejmě je potřeba brát určité aspekty knihy s nadhledem. Pokud však milujete vědu, konspirační teorie a historii zároveň, autor se Vám do noty určitě trefí. Nabízí totiž od každého trochu. 

V momentě, kdy se čtenáři odhalí, jak jsou vlastně dějové linky Kirsten a Nicka propletené, padá opona nepředvídatelnosti a hned ji nahradí ta předvídatelná. Od jisté chvíle je prostě jasné, kam příběh povede, nelze tomu zabránit. I když na cestě za koncem má autor ještě kdejaké to překvapení nachystané.
Příběh se skládá z poměrně krátkých kapitol a je vyprávěn z pohledu dvou postav velmi jednoduše. Sem tam autor zabředne do popisných částí, ale to je zkrátka u obdobného typu knih povinností. Příběhem prosakují akční scény, dynamika, místy lehká zmatenost, revoluce, postupné odhalování tajemství a ke konci natažená gradace bez wow efektu. 
Pochvalu si zaslouží také grafické zpracování a obálka, která zaujme na první pohled (raději se nedívejte na originální obálku, ta o knize vůbec nevypovídá a lehce celý příběh sráží).


Pohrát by si autor mohl i s hlavními hrdiny. Jak Nick, tak Kirsten nebyli zrovna výrazní, neměli ten náboj hlavních hrdinů.

Nick je všeho všudy sympatický hrdina, kterému se v kariéře zrovna nedaří a ještě se plácá v neduhu, který vytvořil jeho otec. Nabídka Nových Pompejí je z jeho strany rychle přijata. Nicméně nic není tak, jak to vlastně vypadá. Kdo by to byl řekl, že? Nick je tímto konceptem uchvácený, ale brzy zjišťuje, že tu o čistou záchranu lidí prostě nejde. Nick je poměrně naivní a předvídatelný. Má v hlavě, dokáže přemýšlet a docela rychle vyvodit závěry. Dost často trpěl migrénami, což už bylo ke konci lehce otravné.

Kirsten před sebou měla rozhodně spletitý příběh, který s drobnou pomocí musela rozplétat. Její příběh byl takovým doplňkem k tomu Nickovu, alespoň ze začátku, než se projevila jeho důležitost. Kirsten byla bojácná a vystrašená. Dokázala si jít za svým cílem, představovala snaživost a cílevědomost.

*******

Na to, že Daniel Godfrey není ostříleným spisovatelem, dopadly Nové Pompeje velice dobře. Sice by to chtělo ještě trochu doťuknout, ustálit a dát tomu jakýsi osobitější charakter, ale rozhodně je na čem stavět. 

Celá kniha má hodně pozitiv - dvě dějově propletené linky, které čtenáře dokážou držet nějakou dobu v napětí, dynamika, akce, odhalování tajemství, zvraty, konspirační teorie, cestování v čase s dobrou myšlenkou. Takže, proč vlastně ne? 

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit na jejich e-shopu nebo na e-shopu knih Dobrovský,

10 komentářů:

  1. O knihe som už počula a zaujala ma, napriek niektorým nedostatkom to vyzerá na dobré a pútavé čítanie, cestovanie v čase nie je zlá téma a ak sa mi naskytne príležitosť, rada by som po knihe siahla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se k ní dostaneš, budu zvědavá, co na ni řekneš, něco tomu chybělo, ale špatné čtení to nebylo :)

      Vymazat
  2. Vypadá rozhodně zajímavě, určitě si jí přidám na seznam. Mám ráda knihy s cestováním v čase.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo také mám ráda toto téma v knihách, ale mám raději, když se cestuje do minulosti a postupně se ukazuje zdejší život, zvyklosti, tradice a kontrastu nějakého příběhu, třeba jako u Cizinky :)

      Vymazat
  3. Nádherná recenze! Obálka se mi moc líbí a děj zní vcelku zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, obálka je opravdu nádherná, oproti originálu se fakt povedla, nevím, kdo navrhoval originál :D

      Vymazat
  4. Knihu se mi podařilo vyhrát v soutěži. Už se na ni docela těším. Musím jen vydržet až přijde :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Cestování v čase... tohle je téma, díky kterému jsem vždycky úplně zmatená :D Myslím, že knihu, minimálně pro teď, asi vynechám. V tvém podání zní sice mnohem zajímavěji, než když jsem si o ní četla na stránkách Omegy, ale i tak to není něco, co bych si musela nutně přečíst.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.