Recenze: Královna Tearlingu

Autorka: Erika Johansenová
Název: Královna Tearlingu
Díl: 1.
Počet stran: 430
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Yoli


Fascinující fantasy příběh dlouho ztracené královny, její nejisté a nebezpečné cesty na trůn a přátelství i hlubších vztahů, které vznikají, když se temné nadpřirozené síly snaží zničit poslední zbytky dobrých, spravedlivých a věrných.

Začněme obálkou, která lidskému oku doslova lahodí. Kombinace barev je naprosto skvělá, příjemná, nenásilná. Je to snad jedna z nejhezčích knižních obálek vůbec.

Kelsea je mladá dívka, na jejíchž bedrech leží osud celého království - Tearlingu. Většinu svého života žila v izolaci a utajení u pěstounů. Jak má tedy vládnout království, které zná jen z knih a jak si má získat lid, který kvůli její rodině jen trpěl? To ale není vše, nástrahy čekají na každém kroku a největší hrozbu pro mladičkou vládkyni představuje země Mortmesne s děsivou vládkyní.

Je opravdu těžké přijít v dnešní době s fantasy originálním příběhem, zápletkou, skvělými postavami a hlavně s příběhem, který vás prostě nepustí. Ano, takovou moc královna Tearlingu opravdu má. Není to však příběh pro každého. V knize se často objevují prvky násilí, které se vyvíjí až do brutality. Autorka se nebojí popisovat věci tak, jak jsou, což nemusí být všem po chuti, ale knize to přidá 100% na reálnosti.
Po dobu celého čtení vás kniha nutí neustále si klást otázky. A zjišťování odpovědí vás při čtení žene dál a dál.

Děj celého příběhu se odehrává v Tearlingu, který představuje svět po takzvaném Překročení, jde o jakýsi krok vzad (v našem případě několik kroků) v historii lidstva. Tearling je místo, které si čtenář hned oblíbí, ale nějakou dobu si zvyká na to, že se hlavní město jmenuje Nový Londýn, a že doba technologií je dávno pryč.

Příběh je nesmírně napínavý, plný překvapivých částí a zvratů. Spontánně se v něm střídají klidné části s dynamikou. Chvíli sedíte s Kelseou na trůnu, a v následujících chvílích pronásledujete jejího vraha. Ze strany nadcházející války a hrozby, kterou představuje Mortmesne, mi kniha přijde nedotažená, určitě by stálo za to si s těmito částmi vyhrát.

"... život ve zbrani ti v hlavě uzavřel místa, která by měla zůstat otevřená."

********

Silnou stránkou knihy jsou charaktery a jejich psychika, se kterými si autorka pohrála bravurně. Na jedné straně dokázala stvořit skvělou vládkyni, a oproti ní dokázala postavit lidské monstrum. Palec nahoru.

Hlavní hrdinka Kelsea je nesmírně sympatická a za celých 430 stran prošla obrovským vývojem. Byla jsem na ni pyšná, zvládala tolik situací, a to úplně sama, bez jediné pomoci. Na nikoho se nemohla na 100% spolehnout a stejně se nevzdávala. V nejeden moment jsem ji obdivovala.
Není to typická hrdinka, moc krásy nepobrala, což trochu zavání klišé.

********

Ještě před čtením Královny Tearlingu jsem vůbec nevěděla, co od knihy čekat, pohádkový příběh nebo snad dobrodružný román? Kniha mě opravdu mile překvapila a já ji vřele doporučuji dál. Pokud nevíte co číst, chcete, aby vás příběh dostal, abyste se nemohli odtrhnout, je Královna Tearlingu přesně to pravé ořechové.
Tato kniha má obrovský potenciál, takže doufám, že druhý díl bude stejně dobrý nebo dokonce lepší.

5/5


Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.