Recenze: Dlouhá cesta

Název: Dlouhá cesta
Autorka: Hana Marie Körnerová
Série: Kočár do neznáma
Díl: 4.
Počet stran: 336
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Moba

Již čtvrté pokračování série Kočár do neznáma sleduje životní osudy dvou sester, Hermíny a Stefanie, které byly nuceny opustit svoji rodnou zemi z velmi závažného důvodu. Kvůli jakobínské diktatuře a vládě teroru by s velkou pravděpodobností skončili ihned pod gilotinou. Jejich putování Evropou začíná, nějakou dobu tráví v Itálii, ale nakonec se usadí v Čechách. Jejich cesty provází dobrodružství, strach, zklamání ale i láska. Hermína se po pěti letech vrací na doporučení rodinného právníka do Francie, aby tam zachránila alespoň něco z rodinného majetku. Ale jde tu opravdu jen o majetek? Nebo drápy revoluce sahají až tak daleko za hranice Francie?

Pokud jste neměli možnost přečíst předchozí tři díly tak jako já, vůbec to nevadí, protože úvod knihy nabízí shrnutí předchozího děje, a do dalšího čtení se vpravíte opravdu rychle. 

Dlouhá cesta představuje jednoduše vystavěný příběh o sestrách Hermíně a Stefanii na pozadí skutečných historických událostí jakobínské revoluce ve Francii. Téhož roku ve Francii pod gilotinou skončilo více než dvacet tisíc lidí a rozhodně nečekejte, že se dělali jakékoliv rozdíly mezi ženami, muži a dokonce i dětmi. Svůj odchod ze světa jste si mohli pouze ve šťastnějších případech oddálit, ale jistota smrti stejně neustupuje. Ve Francii, kde se soused před sousedem musí mít na pozoru ale ještě stále existuje lidskost, se kterou se Hermína během svého putování setkává, a o které si myslela, že už ve Francii neexistuje. A i když to tak na první pohled nepůsobí, je právě tato lidskost důležitým motivem a posláním příběhu.

Příběh, ač opravdu jednoduše napsaný s absencí zbytečně dlouhých popisů, přináší mnoho akce, záplavu emocí a nečekaných i čekaných zvratů. Klidné chvilky, které trávíme se Stefanií, střídají mnohem početnější dynamické momenty Hermíny a jejich blízkých. Příběh postupně graduje, a autorka nás nejednou drží v napětí, to nejlepší si ale nechává až na samotný závěr příběhu. V jisté chvíli je ale dost předvídatelné, jak Hermínino dobrodružství skončí. 
Třešničku na dortu této knihy ale představuje epilog v podobě otevřeného konce a nutností přečíst si pokračování ihned, jakmile vyjde. 
Pochvalu zaslouží i do modra laděná obálka, která se skvěle hodí k předchozím třem dílům, které jsou stejně tak v různých odstínech modré. Obálka má sílu upoutat na první pohled.


Ústřední postavou příběhu je Hermína de Marigny, kterou si čtenář oblíbí prakticky ihned. Je značně tvrdohlavá a jde si za svým. Má statečného a odvážného ducha. Dokáže strhnout lidi na svoji stranu. Je dobrosrdečná a pro záchranu svých blízkých je schopna obětovat téměř vše. Ušla už dlouhou cestu, ale přesto se nevzdává a pokračuje dál, i když jí osud pod nohy hází samé klacky. 

I Když se příběh zaměřuje spíše na Hermínu, něco málo nabízí i z pohledu Stefanie, která by konečně mohla být také šťastná, i když to nebude zase tak jednoduché, jak by si představovala. 

Mojí favoritkou se ale stala Ludvika, postarší žena, tvrdohlavostí a odhodlaností podobná Hermíně. Také by pro záchranu svých blízkých obětovala cokoliv, a i když je starší, pořád si udržuje veselého a čilého ducha, i ve smrtelně nebezpečných situacích.


Dlouhá cesta, a vlastně i celá série Kočár do neznáma z pera české autorky rozhodně stojí za povšimnutí. Jednoduše vyprávěný, avšak poutavý příběh o dvou sestrách, lidské krutosti i oddanosti, odehrávající se na pozadí jedné z nejkrvavějších etap francouzské historie toho rozhodně nabízí hodně. Od akce, po napětí, tajemství, soudržnost až po lásku a odepření si vlastního štěstí.
S čistým svědomím mohu Dlouhou cestu doporučit.

5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.
Knihu můžete sehnat zde.



14 komentářů:

  1. Na knihu jsem se před pár dny dívala na internetu a dost mě zaujal příběh, a poté i obálka takže až půjdu do knihkupectví tak si knihu zakoupím :) Jinak děkuji za novou internetovou stránku, kde si můžu objednat knihy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřele doporučuji, ale hlavně začít od prvního dílu, aby si to člověk mohl vychutnat ještě více :)

      Vymazat
  2. Díky za radu určitě ji využiji, a doufám, že dáš brzy nějakou recenzi na nějaký fantasy příběh! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesto, že jsem chtěla začít číst už před týdnem, ještě jsem se k Dlouhé cestě nedostala. Ale moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knihe počujem prvýkrát, takže ti naozaj ďakujem za skvelý tip :)!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Barčo :),právě jsem narazila na tvůj blog a hrozně se mi tu líbí :-). Co se týče knihy, už jsem o ní slyšela a moc ráda bych si ji někdy přečetla :-). Moc hezká recenze!

    Měj se moc hezky, Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Má velmi pěknou obálku. Příběhem vypadá velmi poutavě a zajímavě, rozhodně si jí přidám na svůj seznam a jednou si jí přečtu. Překrásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také z toho mám radost, českým autorům jsem se docela vyhýbala, ale to se rozhodně změní :)

      Vymazat
  7. Mám takový pocit, že čeští autoři se konečně ukazují v úžasném světle :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkná recenze. Tuto autorku bych také ráda vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
  9. Slyším o sérii poprvé, ale musím říct, že mě opravdu zaujala - byť značně vybočuje z mého typického žánru. Díky za skvělý tip, připisuji na seznam :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.